onsdag 9 maj 2012

Potatisgratäng


I förrgår blev jag väldigt sugen på potatisgratäng. Vi äter ganska lite potatis här hemma men ibland så faller lusten på. Som tillbehör grillade vi en hel kyckling i ugnen och resterna som blev över från gratängen åt vi igår tillsammans med stekt falukorv. Man kan med andra ord ha ganska mycket till potatisgratäng. Något man dock bör tänka på är att det tar ca1½ timme för gratängen att bli klar...men å andra sidan så sköter den sig själv i ugnen under tiden. 

Detta behövs:
  • Potatis (mängd efter hur mycket gratäng man vill göra)
  • Purjolök
  • Riven ost (gärna någon med lite smak)
  • Matlagningsgrädde
  • Vispgrädde
  • Salt
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Finhacka purjolöken och varva tillsammans med potatis och en blandning av vispgrädde och matlagningsgrädde. Salta lite mellan varven. Mängden vätska varierar efter potatismängden men det ska täcka potatisen utan att de för den delen badar i grädde. Toppa med ost och snåla inte. 

Jag brukar ha formen i mitten av ugnen på 200 grader de första 20min...så fort osten fått färg så sänker jag till 175 och täcker över med folie och sen är det bara att testa lite då och då med sticka om potatisen mjuknat.

Kan som sagt serveras med det mesta: färsbiffar, en rejäl köttbit, korv och kyckling. Om man vill så kan man även skiva palsternacka eller rotselleri och varva med potatisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar