onsdag 7 mars 2012

Enkla kalla såser

Det är så otroligt enkelt att röra ihop en kall sås och det går att variera på så många olika sätt. Det som krävs är en sådan här:
Samt lite kryddor och en gnutta fantasi.

Vitlökssås
Denna sås är superenkel och supergod till tex kryddiga köttbullar eller kyckling....går även att använda som dipp till grönsaker eller chips.
  • Creme fraiche
  • Citron
  • Seltin Örtsalt (Jag använder Seltin eftersom det har lågt natrium och är bättre för blodtrycket). 
  • Vitlök (färsk)
  • Finhackad persilja (funkar alldeles utmärkt med den frusna varianten)
Blanda ihop allt i en skål och balansera det sura med det salta...tillsätt så mycket vitlök som önskas. Tänk på att ju längre dippen står, desto starkare blir vitlökssmaken. Går att spara några dagar i kylskåp men blir starkare allt eftersom.

Gurksås
Denna såsen är min dotters favorit och passar perfekt till indisk- och Thaimat tex curryrätter.
  • Creme fraiche
  • Citron
  • Seltin Örtsalt
  • Riven färsk gurka
Samma visa som med vitlökssåsen...hitta balansen och glöm inte att krama ut den rivna gurkan så inte såsen blir för vattnig. Bör ätas samma dag.

Fisksås
Den enkla och perfekta såsen till tex lax i ugn.
  • Creme fraiche
  • Citron
  • Seltin Örtsalt
  • Dill (funkar alldeles utmärkt med den frusna varianten)
  • Abba caviar röd stenbitsrom
Ett litet tips är dock att först ha i stenbitsromen innan man tar örtsaltet eftersom romen i sig är ganska salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar